Tedaviler

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav kaygısı pek çok öğrenci tarafından yaşanır. Sınav öncesinde, sırasında  ve  sonrasında gerginlik ve heyecan hissedilebilir. Bu, beklenilen bir duygudur ve sınava hazırlanmak ve sınav sırasında başarıya ulaşmak için istekli olmayı sağlar. Sınav kaygısı öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır. Sınav kaygısının olması, sınav öncesini, sınav anını ve sınav sonrasını kapsar. Ders çalışmayı, dikkati verimli kullanılmayı engeller. Sınav anında bilgiyi kullanmayı, karar verme sürecini etkiler.  Kaygı arttığı zamanlarda, yaptığınız sınavdan uzaklaşarak, düşünceleriniz ve bedeninizdeki fiziksel belirtilerle uğraşmaya başlarsınız.  Bilgi düzeyine ve kendine olan güveni azaltır. 

Zamanını uygun kullanamama, kötü beslenme (aşırı şeker, kahve, sigara, alkol tüketimi) uykusuzluk,  yetersiz dinlenme yeni bilgiyi öğrenmeyi engelleyebilir. Sınav sırasında ise dikkat ve odaklanmayı azaltır dolayısıyla bilgi ve potansiyeli kullanmayı engeller, hata yapma olasılığını da artırır.  Herhangi bir dersle ilgili yetersiz öğrenme  kaygıyı arttıran en önemli faktörler arasındadır. 

Öğrencinin nasıl çalıştığı,  çalışma süresi kadar önemlidir. Felaket yorumlarını içeren tüm inanç ve düşünceler,  kendini aşırı gözlemeye, unutkanlığa ve dikkatini toplamada, sınav sorularını okuyup anlamada, düşüncelerini organize etmede, soruları cevaplarken anahtar kelimeleri, konuları hatırlamada güçlüğe neden olur. (ör: rezil olacağım, kazanamazsam annem babama ne derim, yapamazsam başarısızım…) Bu da ders materyalini dikkatli okuma ve anlamada yetersizlikler,
çalışma zamanını dağınık ve kötü kullanmaya neden olur.

 Sınav kaygısıyla baş etmek için neler yapılabilir? 

  • 1. Etkili çalışma: Kişinin kendine ve günlük yaşantısına uygun bir plan yapması çalışmadaki verimini olumlu yönde etkiler.
  • 2. Yaşam tarzı: Dengeli ve düzenli beslenme, uyku düzenine dikkat etme, sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durma…
  • 3.Gerçekçi Düşünce: (Gerçek dışı düşünceler yerine): Olumsuz düşünceler yerine gerçekle uyumlu olumlu düşünce koymak. 
  • 4. Dikkatin kullanımı

 Sınav stratejisi belirleme:


Sınav süresini kendiniz için en verimli hale getirebilmek iyi bir stratejiyle mümkündür. Kişiden kişiye verimli sınav için saptanacak stratejiler farklıdır. Çünkü, kişilerin bilgi birikimleri, bilgiyi hatırlama, okuma ve yazma hızları değişir.

Deneme sınavlarına girerek ve sınav sonunda davranışlarınızı değerlendirerek başarınızı yükseltecek en iyi stratejiyi geliştirebilirsiniz. Eksik olduğunuz alanları belirlemek, sınav süresini verimli kullanmak, bulunduğunuz ortamdaki dikkat dağıtıcı faktörleri görmezden gelerek dikkati arttırmaya çalışmak, sınav kağıdında kaydırma olasılığını azaltmak için neler yapılabilir belirlemek gibi…