Blog

Alkol Bağımlısı Mıyım?

30.09.2021

Alkol kullanmak birçok insan için hayatın bir parçasıdır. Diğer uyuşturucu maddelerin aksine, alkol birçok kültürde kabul gören ve yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Alkol bağımlılığı, hayatın her kesiminden insanı etkileyen bir hastalıktır ve fark edilmesi zor olabilir. 

Sosyal içicilik, kişinin alkolü sınırlı miktarda ve aralıklı olarak tükettiği, alkol kullanımı ile ilgili sosyal veya fiziksel bir sağlık sorunu yaşamadığı anlamına gelir. 

Bağımlılıkta ise aynı etkiyi elde edebilmek için giderek artan miktarda alkol kullanımının olması(tölerans), alkol alınmadığında yoksunluk belirtileri olması tipiktir. Alkol bağımlısı bağımlı olduğunu kabul etmez, istediği zaman bırakabileceğine inanır. Oysa alkol almadığı zaman titreme, terleme, yüzde kızarma, yoğun  sıkıntı gibi yoksunluk belirtileri yaşar. Yoksunluk belirtisini hisseden kullanıcı alkol alarak rahatlar. Böylece tasarladığından daha fazla miktarda ve sürede kullanmaya başlar. Alkol kullanımı yüzünden önemli toplumsal, mesleki etkinlikleri ya da boş zamanları değerlendirme etkinliklerini azaltır ya da bırakır, böylece giderek daha da yalnızlaşır, sosyal ilişkileri ve ekonomik durumu da bozulur. Alkol kullanımını bırakmak ya da denetim altına almak için başarısız girişimleri olur ve zarar gördüğü bilinmesine rağmen alkol alımına devam eder.

Erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, alkol bağımlılığı olan biri, hastalığın olumsuz sonuçlarından kaçınabilir.  Tedavi için ilk şart, kişinin bu sorunu ile yüzleşmeye hazır olması ve tedaviye istekli olmasıdır. Tedavi hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir. Aile, tedavide önemli bir faktördür. Tanıdığınız birinin alkol bağımlılığından endişeleniyorsanız, en iyisi ona destekleyici bir şekilde yaklaşmaktır. Onu utandırmaktan veya suçlu hissettirmekten kaçının. Bu onu uzaklaştırabilir ve yardımınıza daha dirençli hale getirebilir. Tedaviden sonra uzun süreli izlem gerekir. Alkol bağımlılığı tedavisi bir klinikte başlar, ama hayatın içinde devam eder.  Burada hayatın yeniden yapılandırılması için verilen desteğin etkililiği, tedavi başarısını büyük ölçüde artırmaktadır.