Blog

Öfkeme Hakim Olamıyorum

09.09.2021

Öfke abartılmadığı sürece sağlıklı bir tepkidir. Olayları gereksiz bir şekilde büyüttüğümüzde öfkeye neden olabilir.

Hepimizin bir çok isteği vardır. İsteklerimiz hayal gücümüz kadar sonsuzdur. İsteklerimizin sadece küçük bir bölümü gerçekleşir, bu da kabul edilmesi gereken kaçınılmaz bir üzüntüdür ve hayal kırıklığına neden olabilir. Bu hayal kırıklılığı karşısında ne yaptığımız, duygularımıza nasıl yön vereceğimiz çok önemlidir. Bunları felaket olarak tanımlarsanız gerçekten de öyle olurlar, öfke dolu düşünceler ve cezalandırıcı düşünceler beraberinde öfkeli ve intikam dolu duygular getirir. Diğer insanlar , olaylar sizi mutsuz edebilir, kırabilir , öfkelendirebilir. Öfkemiz düşündüğümüz şeyden değil, düşünce şeklimizden kaynaklanır. Aklınıza öfke dolu düşünceler getirmezseniz öfkelenmezsiniz. Açıklaması basit ancak uygulaması o kadar kolay olmayan bir durumdur. Öfke her zaman şöyle der   “Bu şekilde davranılmayı hak etmiyorum , bu yüzden bunun sona ermesi gerek. “

Hayal kırıklığı yaşamakla ruhsal dengesizlik aynı şey değildir. Bu ayrımı yapabildiğinizde üzücü olayların kendi başına sizi öfkelendirmeyeceğini anlarsınız. 

Beynimiz bir kaza veya hastalık yüzünden hasar görmemişse öfke kontrol edilebilir. Size yapılan suçlamaları inceleyin, suçlamalar doğru ise utanmadan  ve suçluluk hissettirmeden kabul edin, hiçbir insan kusursuz değildir. Suçlamayı yapan da dahil …Suçlamalar doğru olmadığında suçlamayı yapan kişiye nedenini sorun, olayları aşırı hassas algılar ve insanlara çok kişisel tepkiler verirseniz zararsız yorumları bile hakaret gibi değerlendirebilirsiniz.

Yetişkinlerin öfkelenmesine neden olan önemli konulardan biri çocuklardır. Çocuk yetiştirirken disiplini sağlamak için dayak ya da bağırmaktan ziyade mantıklı sonuçlara varmak daha iyidir.

Öfkenizi kontrol edebilmek için olabildiğince sakin davranmaya çalışın, ses tonunuzdaki yakınlık, karşınızdaki insanın öfkesi için en iyi ilaçtır. Öfkeli davranmak yerine nazik davranmaya çalışın ki sizi kızdıran kişi şaşırsın.

Ve modası geçmiş gibi gelse de içimizden ona kadar sayın bu düşüncelerimizi toparlamamız için zaman kazandırır.

Unutmayalım ki balla, sirke ile elde ettiğimizden daha çok eşek arısı  elde edebileceğimizi görürüz.