Blog

Çift İlişkileri: İletişimde Yumuşak Başlangıçlar Yapmak ve Önemi

09.09.2021

LOREM İPSUM - Daha önceki yazılarımda çift ilişkilerinde hissedilen mutluluk seviyesinden bağımsız olarak her ilişkide çözülemeyen sorunların varlığından bahsetmiştim.

Sizlere bu yazımda ise çift ilişkilerinde çözülebilir sorunları ele alırken çıkmaza düşme ihtimalini azaltabilecek bir yöntemden; ‘Yumuşak başlangıçlar’dan bahsetmek istiyorum. İletişim kurarken dile getirmek istediğimiz şeyi yumaşatarak söylemek çatışma çözümü için oldukça önemlidir.

Gottman çift terapisinin kurucuları John ve Julia Gottman araştırmaları ve klinik deneyimlerine dayanarak bizimle şu bilgiyi paylaşıyorlar:  ‘Tartışmalar genellikle başladıkları havada sona ererler’. Yani diyaloğa sert başlangıç yaparak başlayan çiftlerin çatışmalarını yönetmekte zorlandıklarını, daha yumuşak başlangıç yaparak başlayan çiftlerin ise daha verimli bir çatışma yönetimi yaptıklarını vurgulamışlardır. Bir diğer deyişle yumuşak başlangıçlar yapan çiftlerin ilişki doyumlarının daha yüksek olduğunu ve daha mutlu ilişkilere sahip olduklarını söyleyebiliriz.

Aslında birçoğunuz bu yöntemi biliyorsunuz. Hatta bu yöntemi birçok kişiye karşı uyguluyorsunuz.  Ancak bu becerinizi partnerinizle olan iletişiminizde ne kadar kullanıyorsunuz?

Aşağıda sizinle ilişkinizde sert başlangıçların sorun olup olmadığını anlayabileceğiniz küçük bir test paylaşıyorum. Her bir soru için doğruysa D’yi yanlışsa Y’yi işaretleyin.